Dubai top 10 / tien tips / Bur Dubai

 home reisinfo vakantiefoto's video's linkscontact 

winkelen

luxe hotels

uitgaan

Bur Dubai

Dubai Creek & Deira

Arabische cultuur

sport

strand & water

projecten

attracties

reisinformatie

DUBAI TIP 4: BUR DUBAI

Bur Dubai is een historisch district aan de westzijde van de Dubai Creek. Sommigen vertalen het als "Oud Dubai" maar de letterlijke vertaling zou "vasteland Dubai" zijn.
Feit is dat dit stukje van Dubai een aantal bezienswaardigheden heeft die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Allereerst is een wandeling langs de creekzijde al de moeite waard, al was het alleen al om het uitzicht op de Deira zijde van de Creek te zien met een aantal kenmerkende gebouwen zoals onder andere de Nationale Bank van Dubai, de Etisalat Tower en de twin towers van Dubai.
Helemaal mooi om foto's te maken van deze gebouwen met de abra's (watertaxi's) en dhows (traditionele handelsschepen) op de achtergrond.

Dubai Museum
Wat je absoluut niet over mag slaan bij een bezoek aan Dubai is het Dubai Museum. Dit is het belangrijkste museum van Dubai en is gevestigd in het Al Fahidi Fort dat in 1787 gebouwd is en het oudste gebouw van de stad zou zijn. Naast de prachtige setting biedt het museum een zeer duidelijk inzicht in het leven in Dubai in het verleden, maar ook het hedendaagse leven. De reconstructies van bepaalde facetten uit het leven van locals doen zeer natuurgetrouw aan omdat het met oog voor detail gemaakt is en er goed gebruik gemaakt wordt van licht en geluid. Wie het museum bezoekt waant zich soms werkelijk in het dagelijkse leven van lokale mensen. Een mooi item op de binnenplaats van het museum is een barasti huis. Dit is een typisch huis waarin men in deze regio tot halverwege de vorige eeuw woonde, compleet met een windtoren die als koelsysteem bedoeld is.

Aan het einde van de tour door het museum kom je bij de archeologische vondsten uit Dubai en de regio. Als afsluiting kom je bij een souvenirwinkel terecht waar je naast wat gebruikelijk meuk ook mooie lokale producten kunt kopen. De meeste van deze producten kun je wat goedkoper vinden als je daarnaar op zoek gaat buiten het museum, maar als je tijdgebrek hebt dan kun je overwegen om hier wat te kopen voor thuis.
Adres: Fort Al Fahidi, Al Fahidi Street, Bur Dubai

Bastakiya
 

Al Bastakiya is één van de oudste residentiële zones van Dubai en is in het begin van deze eeuw geheel gerenoveerd en in de oude staat hersteld. De zandkleurige windtorenhuizen worden vooral gebruikt als woonhuizen, maar je vindt hier ook een aantal kunstgaleries, handelaren in tapijten en andere lokale producten, een muntmuseum, een café en een sfeervol restaurant. Een bezoek aan Dubai is vrijwel niet compleet zonder dit stukje authentiek Dubai gezien te hebben.

Night souk
Langs de kade van de Creek vindt je de night souk, een zone met allerlei soorten winkels en snackgelegenheden die tot 2 of 3 uur 's nachts open zijn.

Abratochten
Vanaf de waterkant in Bur Dubai kun je per abra (watertaxi) naar de overkant bvaren. een tocht duurt, afhankelijk van je eindstation, slechts 5 tot 10 minuten maar is een belevenis op zich. Vanaf de abra heb je een prachtig uitzicht op beide kanten van de Creek.
 

Dubai startpagina Dubai tips zonkalender Dubai alles over Dubai weer & klimaat van Dubai ons cookiebeleid Dubai in 1 dag