Dubai top 10 / tien tips / Dubai Creek & Deira

 home reisinfo vakantiefoto's video's linkscontact 

winkelen

luxe hotels

uitgaan

Bur Dubai

Dubai Creek & Deira

Arabische cultuur

sport

strand & water

projecten

attracties

reisinformatie

DUBAI TIP 5: DUBAI CREEK & DEIRA

Deira is het gebied ten oosten de de Dubai Creek dat tussen de Arabische Golf en Dubai International Airport ligt. Deira wordt officieel nog steeds als het centrum van Dubai gezien, samen met het aan de overkant van de Creek gelegen Bur Dubai.
De Baniyas Road die van het Deira City Center noordwaarts langs de Creek loopt is de belangrijkste straat van dit gebied. Langs deze straat bevinden zich enkele belangrijke hotels en gebouwen. De straat is ook de aan- en afvoerroute van de Dubai Creek, waar de vele dhows hun waren langs de kade laden en lossen.

Gold Souk
 

In het noorden van Deira vind je de Gold Souk, waar een groot aantal winkels verzameld zijn die goud, juwelen en edelstenen aanbieden. Een souk is een Arabische markt, als dan niet (deels) overdekt. In de goudwinkels die je hier aantreft kun je goud en sieraden in alle vormen en maten kopen. Sommige sieraden zijn zo groot en zwaar dat je ze niet kunt dragen zonder nekklachten te krijgen. De prijzen die men aangeeft zijn uitgangsprijzen om vanuit te gaan onderhandelen. Enkele tientallen procenten eraf moet zeker te doen zijn.

Houd er rekening mee dat er een limiet zit aan de waarde van goederen die je belastingvrij in mag voeren in Europa en dat het prijsverschil met het voor ons nabij gelegen Antwerpen soms zeer klein is of dat het in de Belgische diamanthoofdstad goedkoper is.
Wie door de straat loopt zal waarschijnlijk regelmatig aangesproken worden door verkopers van namaakhorloges van bekende merken zoals Rolex en Breitling. Naast de vraag of je met namaakspullen aan je lijf gezien wilt worden (de kenners lachen je uit) moet je er ook rekening mee houden dat het importeren van namaakproducten verboden is.

Spice Souk

Als je van oosterse geuren houdt moet je een wandeling maken door de in het noordwestelijke puntje van Deira gelegen spice souk (kruidenmarkt). Wandelend door deze oosterse markt zullen de verkopers er alles aan doen om je naar binnen te halen en je iets te laten kopen. Wie eenmaal binnen is zal de verleiding in de verleiding komen om iets te kopen door de charmante handelaren en de onweerstaanbare geuren. Als je ergens het gevoel hebt in het land van 1000-en-1-nacht te zijn is het hier als je je ogen sluit ben je neus zijn werk laat doen.

Architectuur
Wie van mooie gebouwen houdt zal bij een wandeling door Deira zeker genieten. Tussen de vele "oude" gebouwen staan een aantal staaltjes van prachtige architectuur waaronder de Dubai Twin Towers, de National Bank of Dubai, de Etisalat Tower, het Hilton Creek hotel den de lokale Kamer van Koophandel.

Dubai Creek
Deze kant van de Creek, de levensader en de reden van het oorspronkelijke ontstaan van Dubai, is de meest sfeervolle kant. Hier varen dhows (traditionele handelsboten) af en aan om waren te laden, te lossen en over te laden.

Tevens vind je hier tot rondvaartboot omgebouwde dhows die vooral 's avonds varen. De meeste afvaarten zijn rond of vlak na zonsondergang en vrijwel altijd wordt een rondvaart van gemiddeld twee uur gecombineerd met een diner, al dan niet opgeleukt door muziek en dans. Het compleet afhuren van een dhow is ook mogelijk waarbij je zelf het programma in kunt vullen.
De Creek kun je oversteken door middel van abra's, dat zijn traditionele watertaxi's.


 

Dubai startpagina Dubai tips zonkalender Dubai alles over Dubai weer & klimaat van Dubai ons cookiebeleid Dubai in 1 dag