Dubai top 10 / tien tips / projecten

 home reisinfo vakantiefoto's video's linkscontact 

winkelen

luxe hotels

uitgaan

Bur Dubai

Dubai Creek & Deira

Arabische cultuur

sport

strand & water

projecten

attracties

reisinformatie

DUBAI TIP 9: PROJECTEN

Als Dubai in het nieuws komt is het vooral vanwege de waanzinnige projecten die hier gerealiseerd zijn, in aanbouw zijn of nog gebouwd moeten worden. Waar andere bestemmingen genoegen nemen met slechts één wereldwonder doet Dubai haar best om elke vierkante kilometer woestijn én zee te vullen met projecten die ieders fantasie voorbij gaat. Groot, groter, grootst is iets wat hier zeker opgaat en tot de wereldwijde kredietcrisis eind 2008 leek het er hier op dat werkelijk alles mogelijk was. Inmiddels blijkt ook hier de geldkraan niet meer zo uitbundig te stromen dan voorheen, waardoor enkele projecten vertraagd zullen worden, in kleinere vorm gerealiseerd worden of uiteindelijk helemaal afgeblazen worden.

Op deze pagina doen we een greep uit de vele projecten die al dan niet gemaakt zijn of zullen worden:

Burj Khalifa

Sinds 2008 het hoogste bouwwerk dat ooit op aarde gebouwd is: de immense wolkenkrabber Burj Dubai. Als je bij het kunstmatige meer ten zuiden van de toren staat besef je hoe enorm groot het bouwwerk is. Op ons maakte de aanblik van deze kolos in ieder geval heel veel indruk en het van dichtbij bekijken is een must bij een bezoek aan Dubai. De foto hiernaast is genomen in februari 2009. Op 4 januari 2010 is Burj Dubai officieel en is bekend gemaakt dat de uiteindelijke hoogte 828 meter geworden is. De naam is toen veranderd in Burj Khalifa.

Burj Al Arab Hotel
Inmiddels is de wereld al lang gewend aan dit hotel in de vorm van een zeil dat zich in het water voor Jumeirah Beach bevindt. Hierdoor vergeet men wel eens hoe bijzonder de architectuur, de structuur en de gebruikte materialen van Burj Al Arab zijn. De bekleding van het atrium van geweven vezeldoek dat met teflon behandeld is, is een zeer uitzonderlijke methode.

Dubai Metro
Metrolijnen zijn niet bijzonder voor een stad, maar in dit geval wel de snelheid waarmee er een compleet metronetwerk uit de grond gestamp wordt is wel heel erg bijzonder. Het miljarden euro's kostende netwerk kreeg groen licht in 2005 en de bouw is in 2006 begonnen. In 2009 opende het eerste deel van het metronetwerk en het gehele project moet in 2012 gereed zijn. Dubai telt dan 2 metrolijnen met een totale lengte van 70 kilometer en 47 stations. Er zijn plannen voor twee extra lijnen van ieder bijna 50 kilometer lang. Eén van die lijnen moet de bestaande luchthaven en de nieuwe luchthaven met elkaar verbinden.

Al Maktoum International Airport
Ten zuiden van Jebel Ali is men in 2008 begonnen met het aanleggen van deze nieuwe luchthaven, die zodra hij klaar is de grootste luchthaven ter wereld zal zijn, zowel wat betreft goederen- als personenvervoer. In augustus 2010 opende het eerste deel van de luchthaven, de verwachting is dat men pas rond het jaar 2022 helemaal klaar is met de aanleg van het vliegveld. Met 6 landingsbanen die 24 uur per dag gebruikt kunnen worden ontstaat er een passagierscapaciteit van zo'n 150 miljoen per jaar (bijna een half miljoen per dag) en 12 miljoen ton aan vrachtcapaciteit. Bij de grootste luchthaven hoort natuurlijk ook de grootste parkeergelegenheid. Naar schatting zullen er op het hele luchtvaartcentrum Dubai World Central zo'n 100.000 parkeerplaatsen aangelegd worden.

Dubailand
Het grootste pretparkenterrein ter wereld dat alle bestaande Disneyparken overtreft, dat moet Dubailand zijn als het project helemaal klaar is. Dubailand wordt niet één pretpark, maar een verzameling van pretparken die ieder hun eigen thema hebben en diverse andere ontspanningsmogelijkheden. In Attractions & Experience World komen onder andere Legoland Dubai, Six Flags, Sahara Kingdom, Falconcity of Wonders, Movieworld en een Universal Studios. In een apart shopping gedeelte vind je een vlooienmarkt en een factory outlet mall.
Dubai Sports City met een groot aantal sportfaciliteiten en de Mall of Arabia behoren ook tot Dubailand.

Dubai Marina

Dit gebied nabij Dubai Internet City en Dubai Media City is na volledige realisatie de grootste kunstmatige jachthaven ter wereld. Dubai Marina bestaat uit maar liefst zo'n tweehonderd flatgebouwen, heel veel water en de Dubai Marina Mall. Wie de Dubai Marina bezoekt heeft het idee dat er een complete nieuwe stad is verrezen op een lokatie waar aan het begin van deze eeuw alleen maar enkele luxe hotels, strand en vooral veel woestijnzand te vinden was.

Palmeilanden
De drie Palmeilanden zijn één van de moderne wereldwonderen. Een prachtig project waarbij men door middel van het aanleggen van kunstmatige eilanden de kustlijn van Dubai enorm vergroot heeft. Palm Jumeirah is het eerste project en heeft als grote publiekstrekker het op de kop gelegen Atlantis The Palm Hotel en het bijbehorende Aquaventure waterpark.
De andere twee palmprojecten, Palm Jebel Ali en Palm Deira, zijn nog volop in ontwikkeling.
 

Dubai startpagina Dubai tips zonkalender Dubai alles over Dubai weer & klimaat van Dubai ons cookiebeleid Dubai in 1 dag