Van alle bestemmingen op het Arabisch schiereiland is Dubai zonder enige twijfel de meest westerse plaats. Door de mix tussen de Arabische wereld en invloeden van andere culturen die hier wonen en werken is er een vrijwel optimale multiculturele samenleving ontstaan.
Je ziet hier traditioneel geklede moslims tussen westers geklede toeristen en expats leven waarbij het eigenlijk als vanzelfsprekend lijkt te gaan. Soms komt het voor dat een westerling ongepast gekleed gaat en daarom op sommige locaties geweigerd wordt of op zijn of haar kledingkeuze aangesproken wordt. Vrouwen hoeven hier heus niet in een boerka gekleed over straat te gaan maar om je half naakt in het openbare leven te begeven is weer een ander uiterste. Wat dat betreft is de Arabische cultuur een stukje minder vrij dan onze westerse denkwijze ons toelaat. Begrip en respect voor dit standpunt naar de lokale bevolking toe is niet meer dan normaal en “wij”, de gasten, dienen ons aan te passen aan de lokale normen en waarden.
De islam loopt als een rode draad door het dagelijks leven in Dubai. Dat betekent geen alcohol in een groot deel van de horecagelegenheden, geen drugs, geen bloot, veel traditionele kleding en vijf keer per dag de oproep tot het gebed die uit de luidsprekers van de moskeeën te horen is. De moskeeën in Dubai zijn niet toegankelijk voor niet-moslims, met uitzondering van de Jumeirah Moskee. Die kun je op afspraak met een gids bezoeken, waarbij je in de gelegenheid gesteld wordt om vragen te stellen over de islam.
Deze bezoeken vinden vooral plaats in de ochtend en zullen nooit plaatsvinden tijdens het gebed. Op vrijdag kun je daarom de Jumeirah Moskee niet bezoeken.
Wie echt Arabisch wil eten en drinken kan dat op een groot aantal locaties in Dubai. Omdat een groot deel van de bevolking van Indiase of Pakistaanse afkomst is waren de meeste eetgelegenheden op straat Hindoestaans georiënteerd. In de loop deer jaren zie je vooral een toename in internationale keukens en fastfoodketens.
Uitstekend Arabisch eten doe je vooral in de Arabische restaurants in de vele hotels, maar ook op straat en in de food courts van winkelcentra kun je Arabisch voedsel kopen. Wie niet echt bekend is met dit voedsel en uitgebreid kennis wil maken met de Arabische keuken doet er goed aan om aan een Arabisch buffet deel te nemen. Deze worden met regelmaat in diverse hotel-restaurants georganiseerd. Vooral tijdens de ramadan worden er in de Arabische restaurants na zonsondergang prachtige buffetten aangeboden.
Als je gaat zoeken naar een Arabisch restaurant, kijk dan vooral naar Libanese en Iraanse (Perzische) restaurants. Wij zijn zelf erg gecharmeerd van de Ab del Wahab restaurants. Die vind je onder andere in Souk al Bahar (met uitzicht op Burj Khalifa en in Pier 7 in de Dubai Marina.
De islamitische vastenmaand, de ramadan, is in het dagelijks leven in Dubai goed merkbaar. Overdag zijn vrijwel alle eetgelegenheden gesloten en is het vrijwel onmogelijk om eten of drinken te kopen in de horeca. Uitzondering vormen enkele fastfoodketens waar je overdag wel eten kunt halen, maar alleen take-out. Ter plaats consumeren is niet toegestaan. De beste manier om wat te eten of drinken overdag is via de minibar in de hotelkamer of voedsel en drank aanschaffen in de supermarkt en deze in je hotelkamer, appartement of ergens in een stil hoekje nuttigen. Discretie met betrekking tot het nuttigen van drank, voedsel en sigaretten is een teken van respect naar de lokale bevolking toe en voorkomt verbale confrontaties.
Omdat de ramadan gebaseerd is op de islamitische in plaats van de Gregoriaanse kalender, verspringt deze vastenperiode ieder jaar. Deze verspringing is gemiddeld 11 tot 12 dagen. Het exacte aantal dagen verschilt, omdat de islamitische kalender gebaseerd is op de maanstanden.
Wat velen als typisch Arabisch zien is het gebruik van een waterpijp (shisha). Het waterpijpen is een sociale bezigheid waar toeristen en zakenreizigers graag aan meedoen tijdens hun reis. In Dubai is het gebruik van een waterpijp met de daarbij behorende speciale pijptabak met fruitsmaak heel erg normaal en er zijn dan ook redelijk wat locaties waar je kunt waterpijpen.
Naast de waterpijp zijn er nog tal van andere producten uit de Arabische cultuur die je hier in de winkels aan zult treffen. Wat te denken van de Islamitische kleding zoals de dishdasha, de Saudi ghutra en prachtige gewaden voor vrouwen? Wat je hier natuurlijk ook volop aantreft zijn Perzische tapijten, olielampen en prachtige vazen in Arabisch design.
De prijzen kunnen erg uiteenlopen. Hoe luxer de winkel, des te hoger de prijzen vaak liggen. Op de markten (souks) betaal je vaak aanzienlijk minder dan in de duurdere shoppingmalls. Je zult bij een marktkraam of marktwinkel wel moeten afdingen om de beste prijs te krijgen. De kunst is om voor je gevoel de mooiste prijs te regelen, waarbij je de verkoper wel met respect behandelt.
Om Dubai te leren kennen moet je zeker proberen af en toe een gesprek aan te gaan met lokale mensen. Op die manier leer je de Arabische wereld en de denkwijze van de lokale bevolking een beetje kennen en als je geluk hebt krijg je nog goede tips die je tijdens je verblijf in Dubai kunt gebruiken.